Πασχαλινά τσουρέκια, αφράτα και μαστιχωτά

  ←ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ

Τα τσουρέκια δεν είναι εύκολα, χρειάζονται μεγάλη προσοχή και αρκετό χρόνο αν θέλουμε να βγούνε καλά, μαστιχωτά, με ίνες και να είναι μαλακά για μέρες. Πολλές φορές, οι άνθρωποι κάνουν το λάθος να νομίζουν πως τα τσουρέκια δεν έχουν ψηθεί καλά, τα ψήνουν περισσότερο και την επόμενη μέρα είναι σαν πέτρες. Καθώς λοιπόν έχω ξεινήσει να γράφω, αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό και το γράφω για να το ξέρετε κι εσείς. Αν και οι φούρνοι μας δεν είναι ίδιοι και κάποιοι είναι πιο δυνατοί από άλλους, αυτό έχει μεγάλη σημασία. Αν το τσουρέκι ψηθεί πεισσότερο απ'όσο πρέπει, τότε το τσουρέκι δεν θα είναι αφράτο. Ένα δεύτερο που μπορώ να σκεφτώ είναι το ζύμωμα. 


ΔΕΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΛΕΥΡΙ ΑΝ Η ΖΥΜΗ ΚΟΛΛΑΕΙ. Αυτό θα κάνει τα τσουρέκια να σφίξουν πάρα πολύ και η ζύμη τους να γίνει ψωμένια. Έχουμε λίγο έτοιμο λιωμένο βούτυρο και βάζουμε αυτό στα χέρια μας ώστε να γλιστράει και να μην κολλάει. Η ζύμη μας πρέπει να είναι ανάλαφρη και μαστιχωτή, όχι υγρή ή άκαμπτη. Επειδή η διαδικασία είναι μεγάλη και χρονοβόρα, καλύτερα να διαβάσετε ολόκληρη την συνταγή, να ετοιμάσετε τα υλικά σας από πριν και να την ακολουθήσετε βήμα βήμα. Το ζύμωμα του τσουρεκιού γίνεται με δίπλωμα της ζύμης και ξανά δίπλωμα, ώστε να γίνουν με ίνες.  Δεν ζυμώνουμε δυνατά όμως το ψωμί. 



Θα χρειαστούμε:

για το προζύμι:

50 γρ. νωπή μαγιά 

1 κ.γλ. ζάχαρη 

150 ml νερό χλιαρό 

100 γρ. αλεύρι δυνατό 

*το νερό πρέπει να είναι χλιαρό και όχι ζεστό γιατί αλλιώς θα χαλάσει η μαγιά. 

για το υπόλοιπο μείγμα:

1 κιλό λεύρι δυνατό 

4 αυγά 

300 γρ ζάχαρη

150 ml φρέσκο γάλα

200 γρ βούτυρο 

1 κ.σ. κακουλέ

1 κ.σ. μαχλέπι

2 βανίλιες σκόνη

το ξύσμα ενός λεμονιού

το ξύσμα ενός ποτοκαλιού

το χυμό ενός πορτοκαλιού

4-5 κρυσταλλάκια μαστίχα κοπανισμένη μέχρι να γίνουν σκόνη

για το ζύμωμα:

50 γρ, βούτυρο λιωμένο (θα χρειαστεί για να βάλουμε στα χέρια μας να πλάσουμε τις πλεξούδες)

για επάλειψη:

1 αυγό

σουσάμι (ή αμύγδαλο φιλέ)


Πως το κάνουμε:

για το προζύμι:

Ανακατεύουμε στο χλιαρό νερό τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλεύρι με ένα σύρμα και σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη. Αφήνουμε το προζύμι να ετοιμαστεί για μία ώρα σίγουρα σε θερμοκρασία δωματίου.  

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη. 

Στη συνέχεια, σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το βούτυρο ώσπου να λιώσει το βούτυρο. Στο γάλα που ζεσταίνεται ρίχνουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, τη βανίλια, το κακουλέ και τα ξύσματα από το λεμόνι και το πορτοκάλι. Δεν θέλουμε να βράσει το γάλα. Μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και σουρώουμε το γάλα σε ένα άλλο σκεύος ώστε να φύγουν τα μεγάλα κομμάτια των αρωματικών και το ξύσμα. 

Μόλις αυτό έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέτουμε το μείγμα με τα αυγά και τη ζάχαρη έπειτα το αλεύρι και το προζύμι και ζυμώνουμε ώσπου να ανακατευτούν καλά τα υλικά μας και η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη. Δεν χρειάζεται δυνατό ζύμωμα, διπλώνουμε τη ζύμη καθώς ζυμώνουμε και διπλώνουμε ξανά. Σκεπάζουμε με μία διαφανή μεμβράνη και μία πετσέτα χοντρή από πάνω και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει τουλάχιστον 3-4 ώρες. 

Μόλις ανοίξουμε τη μεμβράνη η ζύμη ελαφρώς μπορεί θα μειωθεί. Έχουμε ετοιμάσει ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και το καθένα το ανοίγουμε με τα χέρια ώστε να γίνει σε σχήμα U και κάνουμε μια πλεξούδα με το καθένα. Για να δουλέψουμε τη ζύμη βάζουμε στα χέρια μας λίγο από το λιωμένο βούτυρο. Δεν ζυμώνουμε περισσότερο, δεν χρειάζεται. Βάζουμε τις πλεξούδες στο ταψί και ενδιάμεσα από τις πλεξούδες μας είναι καλά να έχουμε αντικολλητικό χαρτί σαν διαχωριστικά ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους τα τσουρέκια. Η ζύμη μας όταν βάλουμε τα τσουρέκια στο ταψί θα αυξηθεί έτσι κι αλλιώς και κατά το ψήσιμο ακόμη περισσότερο. Μόλις βάλουμε τις πλεξούδες στο ταψί, αλείφουμε ένα χτυπημένο αυγό με πινέλο και βάζουμε σουσάμι. Αφήνουμε περίπου 10 λεπτά να φουσκώσουν και μετά ψήνουμε. 

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα. 

Όταν τα τσουρέκια κρυώσουν, μπορούμε να τα τυλίξουμε σε διαφανή μεμβράνη, αυτό θα τα βοηθήσει να μην ξεραθούν. 

Σημαντικά:

*Τα υλικά μας όλα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου εκτός από το γάλα που ζεσταίνεται και το προζύμι που θέλει χλιαρό νερό. 

*Δεν βάζουμε περισσότερη ζάχαρη στο προζύμι. 

*Η μαγιά χρειάζεται ζέστη για να δουλέψει, την σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό χώρο. 

*Στο δεύτερο φούσκωμα όταν είναι στο ταψί δεν αφήνουμε περισσότερο από 10 το πολύ 15 λεπτά γιατί θα γίνουν σαν ψωμί. 

*όπως γράφω παραπάνω δεν προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι αν η ζύμη κολλάει. 


ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΛΑΔΙΟΥ

Σχόλια